Flawlash bestaat 1 jaar | 1 jaar ondernemer

A dream is a wish the heart makes

Een jaar geleden besloot ik mijn hart te volgen en mijn droom achterna te gaan: Het opzetten van een eigen onderneming.
Ik had een droom, een visie, maar geen strak omlijnd plan en toch besloot ik in het diepe te springen. Wat mijn motivatie was om dit te doen, lees je hier  >Het gezicht achter Flawlash <

1 jaar ondernemer

En nu bestaat Flawlash 1 jaar en kan ik alleen maar dankbaar zijn. Dankbaar voor wat ik heb bereikt, dankbaar voor de kansen (en mensen) die op mijn pad zijn gekomen en vooral dankbaar voor het feit dat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind.
Ik haal ontzettend veel voldoening uit mijn werk, maar behalve dat, is mijn bedrijf uitgegroeid tot een echte onderneming. Ooit begon ik thuis in een kamertje dat ik had ingericht als salon, maar al snel wilde ik meer. Het ondernemerschap gaat voor mij hand in hand met een enorme passie en drive om van mijn bedrijf een succes te maken. Nu is succes natuurlijk een relatief begrip, maar succes betekent voor mij: Genieten van de weg die ik afleg.

Succes

Succes zit voor mij in het genieten van de kleine stapjes vooruit die bijdragen aan het te behalen doel. Zo bekeken is vooruitgang voor mij ook succes en doelen veranderen.
Misschien is succes ook wel groei, ik ervaar dat wel zo. Groeien als mens en als bedrijf, dat zorgt bij mij voor een succeservaring.
Ik probeer mijn succes niet alleen te meten in geld, want ik geloof absoluut dat geld niet gelukkig maakt. Aan de andere kant is geld een middel dat ik gewoon nodig heb. En als ondernemer kan ik niet anders dan ook het financiële aspect meenemen wanneer er wordt gesproken over succes.

Offers brengen

In het eerste jaar als ondernemer heb ik voor mijn gevoel wel offers moeten brengen. Met liefde hoor, zonder investering/inspanning geen succes. Maar dit aspect van het ondernemerschap wordt nogal eens onderschat. Een business van de grond trekken is hard werken, wil je succesvol worden, dan moet je bereid zijn dingen op te geven. De offers die ik heb gebracht? Ik heb letterlijk nooit meer rust… Omdat het mijn zaak is, ben ik er 24/7 mee bezig. Veel mensen denken dat ik de deur van de salon dichttrek en lekker vrij ben, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik ben constant bezig met dingen plannen, administratie, marketing, sales etc. Ik heb wel hulp en dat is fijn, maar ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijke.
Verder verwachten klanten dat ik dag en nacht beschikbaar ben om ze te woord te staan; ‘s ochtends heel vroeg, midden in de nacht, op zondag en met kerst, geen enkele dag is nog heilig.

Investeren

Behalve tijd heb ik ook geld moeten investeren in mijn onderneming. Dat geld heb ik geïnvesteerd in het opzetten van een eigen merk, inboedel voor de salon, een website en webshop, kassasysteem, afsprakensysteem en een laptop. Heel basic de dingen die ik nodig had om te kunnen starten.
Om te kunnen groeien, blijf ik investeren. Dat is soms best moeilijk, want het lastige met een investering is dat het niet altijd meteen iets oplevert. Ik moet vooruit kijken en vooruit denken, terwijl ik soms ook gewoon liever uitgebreid uiteten ga of een zonvakantie wil boeken.

Is it worth it?

Absoluut.
Na een jaar ben ik alleen nog maar meer gedreven en overtuigd. Ik geloof in wat ik doe en dat alleen al maakt het de moeite waard. Het ondernemerschap geeft me een vorm van vrijheid, die mij meer waard is dan de zekerheid van een vaste baan. Ik geniet van het ‘eigen baas’ zijn en de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Ik mag elke dag doen wat ik leuk vind en ik zie nog heel veel uitdagingen en kansen.

The best is yet to come

 

Reacties

Knap dat je volhoud en je droom achterna gaat. Niemand had gezegd dat het makkelijk zou zijn. Maar hé als jij je begeeft buiten je comfortzone, dan komen er ook dingen van die anderen niet kunnen bewerkstelligen. Succes met je onderneming en stoer dat je het gewoon doet!

Leuk om te lezen! Ik ben ook eigen baas en herken heel veel in je verhaal. Veel mensen begrijpen gewoon niet hoeveel tijd je er in moet stoppen. Ik werk vanuit huis en ze denken echt dat ze zomaar op de stoep kunnen staan. Nou, niet dus. ?

Geef een reactie