Momboss | het moederschap en het ondernemerschap

 


Ben je moeder en twijfel je aan het opzetten van een eigen onderneming? Of heb je een eigen onderneming en twijfel je eraan om aan kinderen te beginnen? Is het eigenlijk mogelijk om het moederschap te combineren met het ondernemerschap?
Flawlash gelooft in beauty from the heart en het volgen van je dromen. In onze blogs zullen wij regelmatig aandacht besteden aan de combinatie ‘werken aan een droom’ (want dat is ten slotte wat we doen) en het moederschap. Let’s get inspired! Lees je mee?

#Momboss

Girlbosses, mombosses, business babes, social media staat er vol mee. Vrouwen met een interessante job, een eigen zaak, een druk sociaal leven en ook nog tijd voor de gym. En meer dan eens combineren deze vrouwen dit alles ook nog eens met het moederschap.  Het klinkt haast te perfect en bijna onmogelijk, dus onthoud vooral:

No one’s life is as perfect as their instagram feed

Maar dat het moederschap best te combineren valt met het ondernemerschap is absoluut wel waar.

 

Het ondernemerschap, waarom wel?

Dit is natuurlijk voor iedereen anders en niet iedereen zal de drang hebben om ‘eigen baas te zijn’. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en deep down heb ik altijd de droom gehad om een eigen onderneming op te zetten. Maar waarom eigenlijk?

 • Opvoeding; mij is van jongs af aan geleerd dat het belangrijk is om altijd voor jezelf te kunnen zorgen. Mijn vader is ook altijd ondernemer geweest, dus ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het is. Met een een eigen zaak ben je 24/7 on the job.
 • Ambitie/rolmodel; mijn dochter is misschien wel de grootste reden dat ik doe wat ik nu doe. Ik heb altijd de ambitie gehad om iets voor mezelf te doen, mijn hart te volgen en iets te doen waar ik gelukkig van word. Ik wil mijn dochter leren dat als je wat wil bereiken in het leven, je daar wat voor moet doen en passie moet hebben voor wat je doet.
  En hoe kan ik haar dat nou beter leren dan door zelf het goede voorbeeld te geven?
  Door nu deze keuze voor mezelf te maken, wil ik haar laten zien dat passie en enthousiasme je overal kunnen brengen. Als je maar wilt en in jezelf gelooft!
 • Vrijheid; de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen is ook een belangrijke overweging geweest om deze keuze te maken. Het ondernemerschap geeft me de mogelijkheid om mijn tijd goed te verdelen tussen werk, dochter en gezin (we hebben een samengesteld gezin). Zo breng en haal ik mijn dochter elke dag van -en naar school. Mijn agenda is geblockt tussen 13.00 uur en 15.00 uur, zodat we een uurtje samen hebben na schooltijd en op maandags ben ik gesloten. De vrijdagmiddag hou ik vrij voor playdates.

Tips

Het ondernemerschap gaat niet over rozen en je gaat absoluut te maken krijgen met tegenslagen. Neem voordat je in het diepe springt eens een kijkje op de website van de kvk .

Mijn eigen tips:

 • Zorg voor een startkapitaal en een buffer voor onverwachte situaties.
 • Schrijf een goed ondernemingsplan en financieel plan, hiermee kun je de grootste risico’s uitsluiten.
 • Zorg ervoor dat je verdienmodel helder is. Zelfstandig ondernemen is ‘leuk’, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er geld verdiend gaat worden.
 • Hou zakelijk en prive gescheiden, maar zorg ervoor dat je partner wel begrijpt wat je doet. Het werk als zelfstandige is nooit ‘klaar’.
 • Levenservaring, mensenkennis en werkervaring spelen een belangrijke rol in succesvol ondernemen. Hoe je in het leven staat, hoe je omgaat met stress en tegenslagen en waar je prioriteiten liggen, het speelt allemaal mee. Bedenk goed of je over de juiste kwaliteiten beschikt en of de timing ‘right’ is. Tien jaar geleden bijvoorbeeld, had ik zeker de wens om voor mezelf te beginnen, maar zou het me niet zijn gelukt.

Be a goal digger!

Heb je net als ik de droom om een eigen Lash- and brow salon te starten?
Check dan even onze site 🙂 https://www.flawlash.nl/academy/

Reacties

Geef een reactie

× App met ons :)