Moms on top | de invloed van mijn moeder op mijn succes

MOM spelled upside down is WOW

Het moederschap combineren met een eigen onderneming is op z’n zachtst gezegd een enorme uitdaging. Aan de andere kant geeft een eigen onderneming me ook de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Vrijheid die ik in loondienst niet had en vrijheid die ik als fulltime moeder ook niet zou hebben. Zo gezien, heb ik op deze manier eigenlijk best of both worlds 🙂

Het moederschap

Er zijn heel veel dingen in het leven waar je je vooraf wel een voorstelling van kunt maken. Het starten van mijn eigen zaak bijvoorbeeld. Door me goed voor te bereiden wist ik een beetje wat me te wachten stond. Het moederschap valt daar echter niet onder. Ik was bijvoorbeeld niet voorbereid op een bevalling, huilbaby, niet op de slapeloze nachten en ook niet op de allesomvattende liefde die je voelt voor je kind. Mijn rol als moeder is de mooiste die er is, maar ook de meest verantwoordelijke. Want nu ik zelf ouder (en wijzer) wordt, besef ik steeds vaker hoe groot de rol van mijn moeder is geweest, en nog steeds is, in mijn leven.

Mijn moeder

Zonder overdrijven; mijn moeder is ge-wel-dig! Ik heb zoveel te danken aan haar. Natuurlijk werk ik overal zelf ontzettend hard voor en houdt mijn moeder echt niet meer mijn handje vast. Maar zij is dé drijvende kracht achter mijn succes. Van haar leerde ik namelijk de belangrijkste levenslessen en deze vormen de basis voor hoe ik in het leven sta. Positief en dankbaar, zo zou je mijn moeder kunnen typeren. En ik ben nog elke dag dankbaar dat ze mij dit met de paplepel heeft ingegoten.

Momboss

Van mijn moeder heb ik veel geleerd waar ik op zakelijk gebied iets aan heb.

  • Dress to impress, als er iemand altijd on fleek is, is zij het wel. Zorg dat je er altijd verzorgd en netjes uitziet, wanneer je een afspraak hebt buiten de deur.
  • Wees vertrouwd, maar vertrouw niemand. Zorg dat je betrouwbaar bent en kom altijd je afspraken na, maar vertrouw niemand blindelings.
  • Een glimlach kost niks, maar levert veel op. Mijn moeder is altijd vriendelijk tegen iedereen, of het nou gaat om een hoge pief of een putjesschepper.
  • Business is business. Maakt niet uit met wie je zaken doet, zaken zijn zaken, probeer emotie hierin geen rol te laten spelen. Maar vertrouw wel altijd op je onderbuik gevoel.
  • Niet klagen, maar dragen. En in het verlengde daarvan; niet in het negatieve blijven hangen, maar met frisse moed ertegenaan. Een eigen zaak starten gaat (altijd) gepaard met onzekerheid en tegenslagen. En natuurlijk heb ik hier ook mee te maken. Op die momenten kan ik altijd bij mijn moeder terecht en staat ze me bij met raad en daad. Schouders eronder en weer door, dat is wat ze me altijd meegeeft. En zelf biedt ze altijd een helpende  hand; door mijn dochter op te vangen, een boodschapje te doen of mijn hondjes uit te laten wanneer ik aan het werk ben.

Zoals gezegd, de invloed van mijn moeder op hoe ik mijn business run, is dus best groot. Dit heeft dus vooral te maken met de levenslessen die ze me mee heeft gegeven. Ik hoop, door het goede voorbeeld te geven, mijn dochter hier ook wat van mee te geven.

 

 

Geef een reactie