Tips voor samenwerken met je bff

In de vorige blog schreven we over het belang van vriendschap en of een eventuele samenwerking met je bff een goed idee is (lees hier Bff en business). Wij vinden van wel 🙂
In deze blog geven we een aantal tips over het samenwerken met je (beste) vriendin. Flawlash doet het namelijk en sharing is caring, dus we delen graag hoe dat bevalt. Want het is nogal wat.

Voordelen

Samenwerken met iemand die je goed kent, heeft voordelen.Je hebt een vertrouwensband, je spreekt elkaars taal en over het algemeen ben je sneller bereid om net die stap extra te zetten.
Een positieve vibe op de werkvloer, vertaalt zich vaak in positieve ontwikkelingen en samen successen kunnen vieren is leuk! Het samenwerken kan een extra dimensie geven aan je vriendschap.

Nadeel

Maar elke voordeel heeft z’n nadeel, of zoiets 😉
Het leven is namelijk niet alleen maar leuk. Je krijgt ongetwijfeld te maken met tegenslagen, hoe ga je hier samen mee om? Zakelijk en privé kunnen makkelijk door elkaar gaan lopen, verwachtingen kunnen tegenvallen of je kunt een meningsverschil krijgen. Dit hoeven echter geen redenen te zijn om het niet te doen.

Samenwerken met je bff?

Er gaat niks boven vriendschap maar door samen in business te gaan, neem je nogal een risico. Hoe doen wij dat?
Wij hebben een paar tips voor je:

 • Duidelijkheid
  Duidelijkheid is essentieel en begint bij jezelf. Waarom zou je samen willen ondernemen? En waarom per se met die ene vriend/vriendin? De motieven moeten helder en transparant zijn.
  De motivatie voor Flawlash was bijvoorbeeld als een aanvulling op eigen expertise.
 • Bespreek plan B
  Het leven is onvoorspelbaar. Neem tijd om met elkaar te zitten en verschillende scenario’s te bespreken. Wat als het niet zo loopt als gepland? Wat gebeurt er wanneer je zakelijk gezien niet op 1 lijn komt of wanneer het functioneren tegenvalt?
  In ons geval is er bijvoorbeeld sprake van hiërarchie tussen onze functies. Van te voren is moeilijk in te schatten hoe dit zal gaan. Wij hebben dit wel in alle openheid besproken; wat als het niet werkt om de ‘baas’ van je vriendin te zijn? 
 • Zwart op wit
  Zie een contract niet als motie van wantrouwen en zet belangrijke zaken zwart op wit. Natuurlijk is het makkelijker om alles in goed vertrouwen te doen, maar afspraken op papier kunnen veel narigheid voorkomen.
  Ook deze gesprekken hebben we gevoerd en vastgelegd. Super onwennig en awkward, maar uiteindelijk heel fijn dat we het gedaan hebben. Dat zorgt nu voor duidelijkheid.
 • Eerlijkheid
  Wees eerlijk tegen elkaar en geef de ander ook de ruimte om eerlijk te zijn. Spreek irritaties uit, maar bijvoorbeeld ook verwachtingen.
  Voor ons werkt het om dingen zakelijk met elkaar te bespreken. Gevoelens en aannames bespreken we niet op het werk. Stick to the facts!
 • Werk en privé scheiden
  Het is heel makkelijk om tijdens een avondje gezelligheid toch even over werk te praten. Of om op het werk uitgebreid de thuissituatie door te bespreken. Doe het niet. Probeer werk en privé te scheiden.
  Natuurlijk is het moeilijk dit als harde regel te hanteren. Stiekem hebben we het in de salon wel eens over privé zaken en wanneer we koffiedrinken als vriendinnen gaat het wel eens over werk. Toch proberen we hier voor te waken.

Hoe bevalt het ons?

Samenwerken bevalt ons heel erg goed en ondanks alle valkuilen die er zijn, ervaren wij het als verrijking van onze vriendschap. Daarnaast werkt het feit dat we vriendinnen zijn, zakelijk gezien in ons voordeel.
Waar we voor moeten waken is dat onze vriendschap niet teveel onder druk komt te staan of in de schaduw van werk komt. Maar zolang we hier beiden op letten, komt het helemaal goed.

Hebben jullie hier ervaring mee of nog andere tips?
Laat het ons weten in een reactie!

Geef een reactie